Jos kaikki menisi hankkeessasi kuten rasvattu, miten innostus näkyisi hankkeen tiimissä ja hankeverkostossa? Millaista yhteistyö olisi?
Yhteiseen tekemiseen innostaminen on yksi hankeviestijöitä eniten pohdituttavista teemoista. Arkisen puurtamisen keskellä innostusta ja tekemisen meininkiä voi olla vaikea kaivaa tiimiläisistä esiin. Jo toista vuotta jatkuneen haluttua tiiviimmänkin etätyön myötä ja fyysisesti kaukana toisistaan toimivien hanketiimien yhteinen ideointi on siirtynyt verkkoon. Kahvikuppi kädessä vaihdetaan kuulumisia Teams-tapaamisissa ja päivitetään tuntoja Zoomissa. Ja tsempataan yhteiseen tekemiseen!
Viestinnällä organisaatiot pysyvät koossa, uudistuvat ja kehittyvät, näin kirjoitti viestinnän vaikuttaja, tietokirjailija ja Helsingin yliopiston viestinnän dosentti Elisa Juholin jo vuonna 2006. Vuosien saatossa viestinnän tarve ei ole vähentynyt. Ympäristö, johon on oltava yhteydessä, on vain entisestään laajentunut.
Työpajatyöskentely ja fasilitoidut palaverit tavaksi
Vaikka tekniikka mahdollistaa yhteydenpidon ja virtuaaliset työtilat ovat meistä monelle enemmän totta kuin fyysiset kohtaamiset, tarvitaan paljon jaksamista ja uusia ideoita kehittää hankkeiden yhteisiä työskentelytapoja viestinnän vauhdittajaksi.
Fasilitointimenetelmistä löytyy runsaasti kirjallisuutta sekä suomeksi että englanniksi. Löydät erilaisiin tilanteisiin sopivia menetelmiä myös hakemalla vaikkapa Googlesta hakusanoilla ryhmätyöskentely, fasilitointimenetelmät, fasilitointi, toiminnalliset menetelmät, osallistavat menetelmät.
Minuuttikierros
– nopea ”työkalu” aktivoida ja osallistaa koko tiimiä
Minuuttikierros on puheenvuorokierros, jossa jokaisella ryhmän jäsenellä on minuutti aikaa ilmaista näkemyksensä, mielipiteensä tai ajatuksensa johonkin ennalta määrättyyn asiaan. Tavoitteena on antaa kaikille ryhmäläisille tasaveroinen mahdollisuus esittää oma ajatuksensa. Sen avulla voidaan aktivoida passiivisia ja rikkoa ryhmän valtasuhteita. Menetelmällä saa nopeasti esiin ryhmässä olevaa tietämystä. Kaikki kuulevat toistensa ajatukset ja eri näkökulmat tulevat huomioiduksi.
- Jokaisella osallistujalla on yksi minuutti aikaa ilmaista näkemyksensä käsiteltävään asiaan. Toisen minuuttia ei saa keskeyttää eikä kommentoida. Minuutista pidetään tarkasti kiinni (minuutti mitataan kellolla tai tiimalasilla). Minuutin voi olla myös hiljaa.
- Kierrätä kelloa ryhmässä siten, että edellinen puhuja katsoo ajan kellosta.
- Puheenvuoro vaihtuu, kun kello siirtyy seuraavalle.
Menetelmää voi jalostaa ja muokata tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Pienellä ryhmällä voidaan tehdä kaksi kierrosta peräkkäin. Puheenvuoron pituutta voidaan myös tarvittaessa tiivistää tai pidentää (esim. 30 sekuntia tai 2 minuuttia).
Hyödynnä minuuttikierrosta myös fiilis- tai palautekierroksen käymiseen tai vaikka kuulumisten kertomiseen hanketiimin rutiinikokouksissa.
Menetelmä lisää ryhmään keskinäistä luottamusta, luo rutiinia ja ja ryhmäyttää.
Lähde: Innokylä.fi
Suosittelemme lämpimästi käyttämään hetken omalle hanketiimille toimivimpien ratkaisujen miettimiseen heti hankkeen alkutaipaleella ja ylläpitämään liekkiä koko hankkeen aikana. Kysymys on ennen kaikkea osallistumisesta, tiedon ja kokemusten jakamisesta – työyhteisöjen olemassaolon ytimestä.
Tutustu myös Vaikuttava hankeviestintä – 10 avainta -verkkokurssiin, josta löydät yhteiseen työskentelyyn sopivia menetelmiä, jotka kannattaa ottaa aktiiviseen käyttöön.